Hva er «god passform»?
Et godt utgangspunkt
God passform er et uttrykk man kommer over hele tiden når man leser om barnesko. Det er fordi god passform er en forutsetning for at barnets føtter skal utvikle seg naturlig. Men du kan ikke være sikker på at sko med «god passform» er gode nettopp for ditt barns føtter ...
Alle foreldre ønsker det beste for barna sine – og naturligvis også for barnas føtter. Føttene skal jo holde resten av livet. Siden barn bruker sko og går mye hver dag, avhenger føttenes utvikling også av det fottøyet de går i. Det er derfor alltid betryggende å høre eller lese at en sko har god passform.
Kort sagt
Det er ikke nok at sko har «god passform». De skal også passe til akkurat ditt barns føtter.
Men hva skal egentlig til for at man skal kunne si at en sko har «god passform»? Og er en sko med god passform god for alle føtter?
- «God passform» er egentlig kun et godt og nødvendig utgangspunkt. Det finnes nemlig ikke én sko som passer til alle barneføtter. Barneføtter er så forskjellige at det er umulig å finne én sko som kan romme både smale og brede føtter og føtter med høy eller lav vrist, sier fysioterapeut Sanne Kofod.
Hva betyr «god passform»?
Dermed er spørsmålet om det i det hele tatt gir mening å snakke om «god passform». Det mener Sanne Kofod at det gjør. For selv om barneføtter er forskjellige, er det også mange likheter mellom dem, og det er likhetene den gode passformen tar høyde for.
- Når en sko har såkalt «god passform», vil det si at skoen følger føttenes naturlige form. Skoene er like inni, og det er plass til at tærne sitter likt i forlengelsen av fotrotsknoklene og ikke blir skjøvet inn mot hverandre. Skoene skal sitte godt uten å klemme, og det skal være luft rundt tærne.
Ingen fotbuestøtte
Når man snakker om «god passform», er det noen som tror at det også betyr at skoene skal ha fotbuestøtte. Men det er ikke riktig. Små barn er naturlig «plattfot», og det skal det ikke gjøres noe med. Tvert imot, forklarer Sanne Kofod.
Små barneføtter er også myke inni. De har en fettpute under fotbuen, og knoklene består hovedsakelig av brusk. Sener og muskler er ikke ferdig utviklet. Alt dette betyr at barneføtter kan se ut som de er «plattfot«. Etter som barnet vokser og bruker føttene, utvikles muskler og sener som skal holde foten på plass, og fettputen forsvinner. Hvis man gir barnet sko med fotbuestøtte, vil det forstyrre det naturlige gangmønsteret. Skoene kan godt ha en tråflate som følger fotens form, men ikke en egen fotbuestøtte.
De riktige skoene for barnet
Selv om man vet hva som kreves for at en sko skal sitte godt på foten, betyr det ikke at det er enkelt å kjøpe de riktige skoene til barnet, påpeker Sanne Kofod.
- Det er vanskelig å lese seg til hvilke sko som passer til barnets føtter, og det kan også være vanskelig å vurdere det når man prøver skoene på barnet. Det beste er å gå i en skobutikk hvor personalet har fagkunnskap om barnesko og barneføtter. Sanne Kofod anbefaler også at man oppsøker en ergo- eller fysioterapeut hvis man har mistanke om at barnet har spesielle problemer med føttene.