Bananføtter
Hvad er «bananføtter»?
Det ser søtt og morsomt ut, og det er noe alle barn må gjennom: bananføttene. Men selv om det ser morsomt ut, er det best at barn har skoene ordentlig på seg ...
Ikke alle foreldre kjenner uttrykket – men de kjenner til fenomenet. I hvert fall hvis de har eller har hatt barn i 2–3-årsalderen. «Bananføtter» oppstår når barnet tar en høyresko på venstrefoten og omvendt. Det gir en fotstilling som kan få føttene til å se ut som bananer.
Kort sagt
Bananføtter ser morsomt ut, men det er en belastning for føttene. Med litt «juksehjelp» kan barnet selv få på seg skoene riktig.
Vil selv – men klarer ikke helt selv ...
Rundt 2-årsalderen kommer barn i «trassalderen». Da begynner de å øve seg på å gjøre ting selv, og det er en viktig fase som bidrar til at barnet lærer å klare seg selv. Det skal mye prøving og feiling til – også når barn skal lære seg å ta på sko.
Selv om barn helt ned i 2-årsalderen begynner å øve på å ta på seg sko, er de vanligvis 4–5 år gamle før de er i stand til å se forskjell på høyre- og venstresko. Det betyr at de i 50 prosent av tilfellene vil ta på seg skoene feil helt opp til de er 3 år. Det ser morsomt ut, men det er ikke godt for føttene.
- Når barn tar skoene på feil fot, strammer og trykker skoene. Avhengig av hvordan sålen i skoene er utformet, vil den i mange tilfeller også belaste føttene fremfor å støtte dem. Da spiller det liten rolle om man har investert mye penger i «ordentlige sko», poengterer fysioterapeut Sanne Kofod.
Barn kan ikke merke det selv
Når barn begynner å ta på seg sko selv, kan de ikke se om skoen sitter på riktig fot, og de merker det også sjelden.
- Barn reagerer ikke nødvendigvis på at skoene trykker. De er ofte for opptatt av andre ting til at de gjør noe med det hvis noe føles litt annerledes eller feil.
Fysioterapeut Sanne Kofod oppfordrer derfor foreldre til å huske å kontrollere om barnets sko sitter slik de skal. Det finnes også en metode du kan bruke for å hjelpe barnet til å forstå hvordan skoene skal tas riktig på.
«Juksehjelp»
Siden barn ofte er 4–5 år gamle før de er i stand til å se forskjell på sko, kan man i stedet benytte en metode som baserer seg på barnets hukommelse, sier Sanne Kofod.
- Barn har en utmerket hukommelse. Derfor kan man for eksempel sette et merke på skoene – for eksempel en liten prikk ved stortåen på hver sko. Da vet barnet at skoene er tatt riktig på når prikkene er ved siden av hverandre.
Noen barn begynner å ta på seg skoene selv veldig tidlig. Andre barn er bare ikke interessert, selv om de egentlig godt kunne lært seg det. Frem til små barn blir selvhjulpne kan man som forelder bare glede seg over synet av de små, morsomme bananføttene og hjelpe dem med å få rett sko på rett fot.